Opekance

Seznam surovin

Na těsto:

Na posypání a přelití:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Droždí rozdrobíme do malého množství vlažného mléka, přidáme špetku soli, moučkový cukr a tři lžíce mouky, vše dobře promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku prosejeme do porcelánové mísy, přidáme vzešlý kvásek a podle potřeby zbylé vlažné mléko a umícháme řidší těsto. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, přikryjeme ho čistou útěrkou a necháme v teple vykynout.

Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál. Odkrojíme z něj kousek, rozválíme ho na váleček silný jako prst, posypeme ho hrubou moukou a nakrájíme na kousky dlouhé asi 1 cm (vzniknou tak malé buchtičky). Opět je poprášíme moukou a skládáme těsně vedle sebe na pomaštěný plech. Takto pokračujeme, až spotřebujeme všechno těsto a zaplníme celý plech. Opekance necháme ještě na plechu asi 15 minut kynout, pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme dozlatova.

Upečené opekance od sebe oddělíme, vhodíme je na chvilku do vroucí osolené vody a promícháme. Scedíme je, nasypeme do mísy a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

V malém kastrůlku rozpustíme máslo, zalijeme ho trochou mléka, přidáme med a promícháme. Směs necháme projít varem, odstavíme, ještě horkou ji nalijeme na opekance a ihned podáváme.

Poznámka k receptu

Opekance mají několik variant přípravy, podle toho, v jakém kraji se připravují. V menším provedení se nazývají pupáčiky nebo pupáky.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...