Opekance
Seznam surovin
Na těsto:
- droždí 20 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- sůl
- cukr moučkový 20 gramů
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mouka pšeničná hrubá (na vál a posypání)
Na posypání a přelití:
- mák 80 gramů (mletý)
- cukr moučkový 60 gramů
- máslo 80 gramů
- mléko 1 decilitr
- med 50 gramů
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do malého množství vlažného mléka, přidáme špetku soli, moučkový cukr a tři lžíce mouky, vše dobře promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku prosejeme do porcelánové mísy, přidáme vzešlý kvásek a podle potřeby zbylé vlažné mléko a umícháme řidší těsto. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, přikryjeme ho čistou útěrkou a necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál. Odkrojíme z něj kousek, rozválíme ho na váleček silný jako prst, posypeme ho hrubou moukou a nakrájíme na kousky dlouhé asi 1 cm (vzniknou tak malé buchtičky). Opět je poprášíme moukou a skládáme těsně vedle sebe na pomaštěný plech. Takto pokračujeme, až spotřebujeme všechno těsto a zaplníme celý plech. Opekance necháme ještě na plechu asi 15 minut kynout, pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme dozlatova.
Upečené opekance od sebe oddělíme, vhodíme je na chvilku do vroucí osolené vody a promícháme. Scedíme je, nasypeme do mísy a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
V malém kastrůlku rozpustíme máslo, zalijeme ho trochou mléka, přidáme med a promícháme. Směs necháme projít varem, odstavíme, ještě horkou ji nalijeme na opekance a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Opekance mají několik variant přípravy, podle toho, v jakém kraji se připravují. V menším provedení se nazývají pupáčiky nebo pupáky.
Načítám komentáře...