Ovocné knedlíky
Seznam surovin
- meruňky 80 gramů (sušené)
- víno červené 100 mililitrů
- rum 3 lžíce
- cukr krupice 50 gramů
- švestky sušené 80 gramů
- datle 100 gramů
- tvarohové těsto 600 gramů (na knedlíky)
- sůl
- perník 100 gramů (nastrouhaný na obalení)
- máslo 30 gramů
- cukr moučkový (a posypání)
Na omáčku:
- vejce 2 kusy
- cukr moučkový 40 gramů
- sůl
- mléko 100 mililitrů
- rum 2 lžíce
- čokoláda bílá 40 gramů
Postup přípravy
Meruňky nakrájené na kostičky dusíme ve víně s rumem a cukrem asi 10 minut. Přidáme nakrájené vypeckované švestky a datle. Vaříme bez pokličky, dokud se tekutina neodpaří, a necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na 16 kousků.
Z vychladlé směsi utvoříme 16 kuliček a zabalíme je do těsta. Knedlíky zakulatíme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Poté je hned obalíme v perníku opraženém na másle.
Na talířích polejeme omáčkou a pocukrujeme.
Omáčka:
V kovové misce vyšleháme žloutky s polovinou cukru a špetkou soli do pěny. Přilejeme mléko a nad horkou vodní lázní směs šleháme, až vznikne jemný krém. Po vychladnutí do něj opatrně zapracujeme rum. Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme pevný sníh a vmícháme do něj vychladlý žloutkový krém a rozpuštěnou čokoládu.
Načítám komentáře...