Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu
Seznam surovin
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mléko 500 mililitrů
- cukr vanilkový 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- jablka 6 kusů (střední)
- cukr třtinový 4 lžíce
- sůl 1 lžička (rovná)
- skořice 1 špetka (mletá)
- hřebíček 1 špetka (drcený)
- zázvor 1 lžička (mletý)
- vodka 50 mililitrů (nebo ovocná pálenka)
- máslo 6 lžic
- smetana zakysaná
- cukr moučkový
- meduňka (lístky)
Postup přípravy
Z vajec, mouky, mléka, vanilkového cukru a soli vyšlehejte tekuté těstíčko a nechejte ho asi půl hodiny odpočinout.
Mezitím rozčtvrťte jablka i se slupkou a nakrájejte je na kostičky nebo tenké plátky. Na hluboké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte jablka. Posypejte je cukrem, solí a kořením a na mírném plameni asi 5 minut smažte, dokud nebudou pěkně zlatavá a změklá, ale stále budou držet pohromadě. Pak je zalijte vodkou, nechejte projít varem a zakryté pokličkou je odstavte.
Na rozehřáté pánvi rozpusťte vždy lžíci másla, vlijte přiměřené množství těsta a rozlijte ho po celé pánvi. Jednotlivé palačinky smažte z obou stran a stejně postupujte, dokud budete mít těsto.
Hotové palačinky odkládejte na velký talíř či mísu pod poklici, aby nevychladly. Pak je naplňte jablky, přeložte na čtvrtiny, poprašte moučkovým cukrem a talíře ozdobte kopečkem zakysané smetany s lístkem čerstvé meduňky.
Načítám komentáře...