PECIVÁLKY I
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- brambory 250 gramů
- mléko 250 mililitrů (vlažné)
- žloutek 2 kusy
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- povidla 100 gramů
- sádlo 50 gramů (rozpuštěné)
- cukr krupice 1 lžíce
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce
- máslo 3 lžíce (rozpuštěné)
- cukr moučkový (na posypání)
- mák (na posypání)
- sůl
Postup přípravy
1. Neoloupané brambory předem uvařte v osolené vodě doměkka a nechte je zchladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. Do misky rozdrobte droždí, zalijte částí vlažného mléka, přidejte cukr a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
2. V míse smíchejte brambory, mouku, sůl, rozpuštěné sádlo, žloutky, zbylé mléko, kvásek a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
3. Připravte si k ruce plech a vyložte ho pečicím papírem. Vykynuté těsto znovu propracujte a rozválejte na plát vysoký asi 1 cm. Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka a do každého dejte trochu povidel. Pečlivě je zabalte a položte na připravený plech, nechávejte mezi nimi dostatečné rozestupy, ještě totiž nabudou.
4. Nechte peciválky 15 minut dokynout, pomažte je většinou rozpuštěného másla a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, než zezlátnou. Ještě teplé je pomažte zbylým máslem smíchaným s rumem a posypte cukrem a mákem. Před podáváním je nechte vychladnout
Poznámka k receptu
Peciválky získaly své jméno podle místa pobytu. Zatímco hospodyně pracovaly, těsto a pak i hotové bochánky pomalu kynuly za pecí. Měly mnoho podob, někde připomínaly opečené škubánky, jinde spíš vdolky nebo buchty.
20 ks
Načítám komentáře...