PECIVÁLKY I

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Neoloupané brambory předem uvařte v osolené vodě doměkka a nechte je zchladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. Do misky rozdrobte droždí, zalijte částí vlažného mléka, přidejte cukr a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

2. V míse smíchejte brambory, mouku, sůl, rozpuštěné sádlo, žloutky, zbylé mléko, kvásek a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

3. Připravte si k ruce plech a vyložte ho pečicím papírem. Vykynuté těsto znovu propracujte a rozválejte na plát vysoký asi 1 cm. Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka a do každého dejte trochu povidel. Pečlivě je zabalte a položte na připravený plech, nechávejte mezi nimi dostatečné rozestupy, ještě totiž nabudou.

4. Nechte peciválky 15 minut dokynout, pomažte je většinou rozpuštěného másla a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, než zezlátnou. Ještě teplé je pomažte zbylým máslem smíchaným s rumem a posypte cukrem a mákem. Před podáváním je nechte vychladnout

Poznámka k receptu

Peciválky získaly své jméno podle místa pobytu. Zatímco hospodyně pracovaly, těsto a pak i hotové bochánky pomalu kynuly za pecí. Měly mnoho podob, někde připomínaly opečené škubánky, jinde spíš vdolky nebo buchty.

20 ks

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...