Pohankový nákyp s jablky a ořechy
Seznam surovin
- pohanka 250 gramů (pohankové kroupy)
- vejce 2 kusy
- cukr třtinový 100 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
- jablka 10 kusů (typu Golden Delicious)
- skořice 1 lžička (mletá)
- ořechy vlašské 50 gramů (nasekané)
- rozinky 50 gramů
- máslo (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
Postup přípravy
Pohanku uvaříme (viz Poznámka redakce) a necháme vychladnout.
V míse vyšleháme žloutky s třtinovým cukrem do hustého krému a přimícháme do něj máslo. Vmícháme vychladlou pohanku a nakonec zlehka tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na tenké plátky.
Na dno vhodné vymazané a vysypané zapékací formy rozetřeme polovinu připravené pohankové směsi. Na ni rozložíme vrstvu jablek, posypeme je skořicí, ořechy a rozinkami a zakryjeme je vrstvou zbylé pohankové směsi.
Naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Hotový nákyp pocukrujte a ozdobte kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky nebo plátky jablek krátce podušenými na troše másla s cukrem.
Jak uvařit pohanku: Světlou pohanku stačí jednou proprat v teplé vodě. Má-li barvu tmavě hnědou, důkladně ji promněte a vodu při propírání několikrát vyměňte. Propranou pohanku zalijte v hrnci vodou v poměru 1 díl pohanky a 1,5 dílu vody. Přiveďte k varu a povařte asi 3 minuty. Hrnec zakryjte dobře těsnící poklicí (případně ho ještě zabalte do utěrky nebo uložte do peřin) a pohanku nechte asi 15 minut stát. Pak je připravena k další kuchyňské úpravě.
Načítám komentáře...