Rozinkový trhanec neboli šmorn
Seznam surovin
- rozinky 40 gramů
- rum 2 lžíce
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 2 lžíce (+ trocha na posypání)
- sůl 1 špetka
- mléko 100 mililitrů
- citronová kůra (nastrouhaná z 1 citronu)
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- máslo 80 gramů
- kompot švestkový 1 sklenice
Postup přípravy
Rozinky namočte do 2 lžic rumu.
Žloutky (bílky si nechte stranou) vyšlehejte s cukrem, špetkou soli, mlékem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Přisypte mouku a opět vše promíchejte.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka vmíchejte do těsta.
Na velké pánvi rozehřejte polovinu másla, nalijte na ně těsto a posypte rozinkami.
Trhanec osmahněte z jedné strany (trvá to asi 3 minuty), pak ho opatrně otočte a ostrým nožem nakrájejte na kousky nebo pomocí dvou vidliček roztrhejte. Poklaďte kousky zbylého másla a vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Mezitím nakrájejte švestky na kousky, vložte do kastrůlku a zalijte šťávou z kompotu. Povařte, dokud se tekutina nezredukuje na třetinu původního množství a mírně nezhoustne (trvá to asi 20 minut).
Trhanec podávejte posypaný moučkovým cukrem a přelitý omáčkou.
Poznámka k receptu
TIP Omáčku na šmorn můžete uvařit i z jablek třeba se skořicí.
Načítám komentáře...