Rýžový nákyp s jahodami
Seznam surovin
- rýže 400 gramů (vařená nebo dušená)
- jahody 250 gramů
- mléko 5 decilitrů
- cukr krystal 100 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr vanilkový 3 balení
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání pekáčku)
- strouhanka (na vysypání pekáčku)
Postup přípravy
Vařenou nebo dušenou rýži nasypeme do kastrolu, zalijeme ji mlékem, přidáme krystalový i vanilinový cukr, skořici a sůl, dobře promícháme a dáme vařit na mírný oheň. Když se všechno mléko vstřebá, odstavíme rýži ze sporáku a necháme částečně zchladnout.
Pak do ní vmícháme žloutky a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Směs nalijeme do dobře vymazaného a vysypaného pekáčku, povrch poklademe očištěnými a na půlky nakrájenými jahodami, vše vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a nákyp zapečeme dozlatova (asi 25 minut).
Načítám komentáře...