Rýžový nákyp s meruňkami
Postup přípravy
Rýži propláchneme vodou a nasypeme ji do hrnce s litrem vařící se osolené vody. Přidáme skořici, hřebíček a citronovou kůru a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, odstraníme koření, k rýži přilijeme ohřáté mléko a za stálého míchání rýži dovaříme doměkka. Vmícháme do ní třetinu cukru, přesypeme ji do mísy a necháme zchladnout.
Další třetinu cukru vyšleháme se žloutky do pěny a zamícháme do prochladlé rýže. Zapékací formu vymažeme máslem a zbylé máslo také vmícháme do rýže. Polovinu rýže naplníme do formy, poklademe ji půlkami meruněk (kompotované necháme dobře odkapat) a zakryjeme je zbylou rýží. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme asi 45 minut.
Když se vytvoří na povrchu nákypu světlá zlatavá kůrka, ušleháme z bílků a špetky soli pevný sníh, přisypeme k němu zbylou třetinu cukru a vyšleháme do pevna. Nákyp vyjmeme z trouby, teplotu zvýšíme na 220 °C a přepneme na horní pečení. Na nákyp rozetřeme sníh a vrátíme na chvilku zpět do trouby, až povrch zezlátne.
Načítám komentáře...