SLADKÉ RISOTTO S MERUŇKAMI POŠÍROVANÝMI V KARAMELU
Seznam surovin
- rýže 300 gramů (Arborio)
- víno 400 mililitrů (400)
- cukr krupice 30 gramů (nebo med)
Na dokončení:
- smetana na šlehání 450 mililitrů
- žloutek 3 kusy
- meruňky 4 kusy
- cukr krupice 120 gramů (+ na karamel)
- bílek 80 gramů (asi ze 3 vajec)
- sůl 2 špetky
Postup přípravy
1. Rýži vsypte do hrnce a zalijte vínem a 300 ml vody. Přidejte cukr nebo med, přiveďte k varu a pak plamen stáhněte, aby rýže jen pobublávala, vstřebala tekutinu a dovařila se doměkka. Trvá to asi 20 minut. Tím máte hotový základ, který můžete i několik dní uchovat v lednici.
2. Do rendlíku dejte stejný díl vody a cukru a přiveďte k varu. Nechte vřít, aby tekutina začala lehce karamelizovat, stáhněte plamen na minimum a přidejte na klínky nakrájené meruňky. Lehce vařte, tzv. pošírujte, pár minut, aby změkly, pak je vyjměte a nechte okapat.
3. Ve vodní lázni smíchejte bílky, cukr, špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Jakmile je lesklý a pevný, stáhněte ho z plotny a přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
4. Do rýžového základu přilijte smetanu a špetku soli, přiveďte k varu a nechte pár minut, aby se smetana vstřebala. Pak hrnec stáhněte z plotny, nechte lehce zchladnout a vmíchejte žloutky. Dodají směsi krémovou strukturu. Podle chuti doslaďte.
5. Rýži dejte na talíře, po obvodu naskládejte pusinky, které jste zprudka opálili fl ambovací pistolí nebo zapekli pod grilem. Do středu položte karamelizované meruňky a podávejte.
Poznámka k receptu
Základ této rýžové kaše můžete připravit dopředu a těsně před podáváním ji jen dokončit. Na ozdobení použijte klasické pusinky, pokud ale spěcháte, švýcarský meringue (tedy sníh vyšlehaný ve vodní lázni a pak fl ambovaný) je rychlá a efektní varianta.
Načítám komentáře...