Švestkový nákyp
Seznam surovin
- švestky 300 gramů (vypeckované)
- rýže 200 gramů
- mléko 5 decilitrů
- vejce 3 kusy
- cukr moučkový 100 gramů
- máslo 60 gramů
- slivovice (na naložení švestek)
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání pekáče a na přelití)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Vypeckované švestky zalijeme slivovicí a necháme stát do druhého dne.
Rýži přebereme, opereme, nasypeme do vroucího mléka se špetkou soli, promícháme a vaříme, dokud rýže nezměkne a nevznikne hustá kaše, kterou necháme vychladnout. V míse utřeme žloutky se změklým máslem, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Přidáme vychladlou rýžovou kaši, promícháme a na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Pekáč nebo ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme vrstvu rýžové směsi. Poklademe ji odkapanými a nakrájenými švestkami a zakryjeme vrstvou zbylé rýžové kaše. Nákyp vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a pečeme asi 30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
Před podáváním poprášíme nákyp moučkovým cukrem, každou porci přelijeme rozehřátým máslem a podle chuti ozdobíme kopečkem šlehačky.
Poznámka k receptu
Spolu se sněhem můžete do rýžové směsi vmíchat ještě hrst nahrubo nastrouhaných ořechů.
Načítám komentáře...