Sladké domácí nudle
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů (nebo více, až 400 g)
- vejce 2 kusy
- voda (1/2 vaječné skořápky)
- máslo 1 lžička (rozpuštěné)
- sůl
- mouka (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Na pudink:
- mléko 5 decilitrů
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- cukr (podle chuti)
Na přelití:
- ořechy vlašské 100 gramů
- rozinky 50 gramů
- máslo 50 gramů
- cukr krupice 2 lžíce
Postup přípravy
Z mouky, vejce, vody, másla a špetky soli vypracujeme hladké tuhé těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout asi 30 minut.
Mezitím nasekáme ořechy nahrubo a společně s rozinkami je pomalu opražíme na pánvi s rozehřátým máslem. Když se začnou rozinky nafukovat, přisypeme cukr a za stálého míchání pražíme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Přilijeme rum a 1 dl vody a za stálého míchání vaříme, až karamel získá hustotu sirupu. Směs odstavíme a necháme zchladnout.
V kastrolu rozmícháme pudinkový prášek s mlékem, za stálého míchání povaříme do zhoustnutí, osladíme a udržujeme v teple.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát (1 mm), přeneseme na utěrku a necháme zaschnout (během sušení plát několikrát otočíme). Pak ho nakrájíme na široké nudle, vložíme je do lehce osolené vroucí vody, promícháme a vaříme asi 5 minut doměkka.
Uvařené nudle scedíme, rozdělíme na talíře, přelijeme je pudinkem a sirupem s ořechy a rozinkami, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Poznámka k receptu
Nudle jsou skvělé i posypané drceným práškem ze sušených hrušek (pracharandou) nebo mletým mákem, pokapané máslem a pocukrované.
Načítám komentáře...