Třené lívanečky s marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mléko 5 decilitrů
- vejce 2 kusy
- cukr moučkový 50 gramů
- máslo 30 gramů
- sůl 1 špetka
- olej (na smažení)
- marmeláda (nejlépe domácí)
- ovoce (čerstvé)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem a žloutky do pěny. Za stálého šlehání metličkou pomalu přilijeme mléko a přisypeme prosátou polohrubou mouku se špetkou soli. Na závěr do těsta vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Lívancové těsto lijeme pomocí malé naběračky do lívanečníku vymazaného olejem a upečeme ho nejprve z jedné strany. Pak lívanečky opatrně otočíme pomocí ploché obracečky a opečeme je i z druhé strany.
Lívanečky podáváme ještě teplé, poprášené moučkovým cukrem a doplněné ovocnou marmeládou a čerstvým ovocem.
Poznámka k receptu
Abyste stolovníkům ušetřili práci, podávejte lívanečky již potřené vrstvou marmelády. A pokud to mají rádi, můžete lívanečky ještě ozdobit kopečkem šlehačky, husté zakysané smetany nebo nastrouhaného tvrdého tvarohu.
Načítám komentáře...