Tropická žemlovka
Seznam surovin
- rohlík 8 kusů (z předešlého dne)
- kiwi 6 kusů
- mango 2 kusy
- vejce 2 kusy
- mléko 300 mililitrů
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- cukr vanilkový 1 balení
- máta 1 lžička (nasekaná )
- máslo 80 gramů
- cukr moučkový 3 lžíce (vrchovaté)
- datle 3 lžíce (nebo nasekané fíky )
- hroznové víno
- meduňka 1 lžíce (na ozdobu)
Postup přípravy
Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka. Mango a kiwi důkladně omyjte, oloupejte a dužinu nakrájejte na plátky.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem a na dno rozložte část rohlíkových plátků. Na ně rozložte trochu kiwi a manga, posypte částí nasekaných datlí nebo fíků a pokračujte vrstvou rohlíků.Postup opakujte a jako poslední vrstvu dejte rohlíky. Na ně rozložte kousky másla.
Mléko rozšlehejte se smetanou, žloutky, částí cukru, vanilkovým cukrem a mátou. Mléčnou směsí zalijte vše v pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 30 minut. Z bílků ušlehejte se zbytkem cukru pevný sníh a rozetřete ho na rozpečenou žemlovku. Nádobu vraťte do trouby a ještě chvíli pečte, dokud sníh nezezlátne.
Poznámka k receptu
Před podáváním můžete porce ozdobit hroznovým vínem a snítkou máty nebo meduňky.
Načítám komentáře...