Tvarohová žemlovka
Seznam surovin
- tvaroh měkký 500 gramů
- mléko 5 decilitrů
- bageta 300 gramů (grahamová)
- vejce 4 kusy
- cukr třtinový 50 gramů
- rozinky 50 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- cukr krystal 2 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- sůl
- máslo (na vymazání)
Postup přípravy
V míse rozšleháme tvaroh s třtinovým cukrem, dvěma vejci a citronovou kůrou. Přimícháme rozinky a necháme stát.
V další míse dobře rozšleháme v mléce dva žloutky, přidáme krystalový cukr a počkáme, až se rozpustí.
Bagetu nakrájíme na plátky. Zapékací formu dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Třetinu plátků bagety postupně namočíme do mléčné směsi a rozložíme je na dno vymazané formy. Přidáme polovinu tvarohové náplně a vše zopakujeme ještě jednou. Na závěr utvoříme vrstvu z poslední třetiny namočených plátků bagety, naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Zbylé dva bílky vyšleháme se špetkou soli do pevna. Přidáme prosátý moučkový cukr a vyšleháme dotuha. Žemlovku vyjmeme z trouby, kterou zahřejeme na nejvyšší teplotu. Povrch žemlovky zakryjeme sněhem, vrátíme ji zpět do trouby a krátce zprudka zapečeme dozlatova.
Načítám komentáře...