Žemlovka s jablkem a hruškou
Seznam surovin
- vánočka 1 kus
- jablka 1 kus
- hrušky 1 kus
- rozinky 1 hrst
- ořechy vlašské 1 hrst
- cukr hnědý 1 hrnek
Na namočení:
- vanilkový lusk 1 kus
- mléko 1 litr
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- vejce 4 kusy
- cordial (dle libosti)
Postup přípravy
1. Vánočku nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Jablko a hrušku oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na tenké plátky.
2. Nádobu na pečení vymažte máslem. Na dno naskládejte plátky vánočky, na ně nakrájené jablko. Posypte cukrem, skořicí, rozinkami a vlašskými ořechy. Další vrstvu vyskládejte z plátků hrušky, opět pocukrujte a poprašte skořicí. Poslední vrstvu bude tvořit vánočka.
3. Vanilkový lusk rozkrojte a vyškrábněte z něj semínka, smíchejte je s mlékem, smetanou, vejci a cordialem, dokonale promíchejte a zalijte vyskládanou žemlovku v pekáči.
4. Pečte na 180 °C asi 25 minut podle toho, jak moc chcete mít žemlovku zlatou. Podávejte ji teplou a lehce poprášenou moučkovým cukrem. Ale chutnat vám bude i studená.
Poznámka k receptu
Zbyl vám kousek vánočky? Není lepší způsob, jak ho proměnit v dokonalý teplý moučník.
Načítám komentáře...