Žemlovka s kompotem
Seznam surovin
- mléko 3,5 decilitru
- kompot třešňový 1 sklenice
- rohlík 8 kusů
- vejce 3 kusy
- čokoláda hořká 100 gramů
- cukr krupice 80 gramů
- třešňový likér 0,4 decilitru
- máslo 20 gramů
- med 2 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání)
- cukr moučkový (na ozdobu)
Postup přípravy
Formu nebo misky vyložíme pečicím papírem, lehce vytřeme máslem a vysypeme moukou. Třešně vyklopíme do síta umístěného nad mísou a necháme odkapat. Čokoládu nakrájíme na kousky a rohlíky na plátky. V míse smícháme mléko s cukrem a vejci.
Plátky rohlíků máčíme v mléce s vejci a skládáme je na dno formy tak, že je celé zakryjí. Přidáme tři čtvrtiny třešní a čokoládu a vše zakryjeme druhou vrstvou plátků rohlíků a zbylými třešněmi. Žemlovku zalijeme zbylým mlékem s vejci a pečeme v troubě při 165 °C 35 minut.
Mezitím v kastrůlku svaříme nálev z kompotu s likérem a medem, dokud částečně nezhoustne. Žemlovku po upečení vyklopíme, naporcujeme, doplníme omáčkou a podle chuti posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Žemlovku můžete připravit i z malinového, broskvového nebo rybízového kompotu.
Načítám komentáře...