Žemlovka se švestkami
Seznam surovin
- mléko 3 decilitry
- smetana zakysaná 100 gramů
- vejce 6 kusů
- bageta 2 kusy (chlebové)
- jablka 3 kusy (větší)
- švestky sušené 100 gramů
- máslo 40 gramů
- cukr vanilkový 3 balení
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- skořice 1 lžička (mletá)
- tuk (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
Postup přípravy
Bagety nakrájíme na plátky. Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. V horké vodě proprané švestky osušíme a nakrájíme na kousky.
Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Ve větší nádobě rozšleháme mléko, smetanu a vejce. Na plátky nakrájené bagety namočíme do smetanové směsi a pokryjeme jimi dno misky. Na ně rozložíme jablka a posypeme je švestkami, cukrem a skořicí. Vše zakryjeme další vrstvou namočených plátků baget.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut, poté přelijeme zbylou smetanovou směsí, posypeme vločkami másla a dopečeme při 170 °C 45 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Žemlovka bude ještě lahodnější, když použijete vánočku nebo sladké loupáky.
Načítám komentáře...