Žemlovka se švestkami a slivovicí
Seznam surovin
- švestky 750 gramů
- houska 8 kusů
- mléko 5 decilitrů
- cukr (podle chuti)
- slivovice 2 lžíce
- skořice (mletá)
- tuk (na vymazání pekáčku)
- strouhanka (na vysypání pekáčku)
- cukr moučkový (na posypání)
Na pokapání a zalití:
Na sníh:
Postup přípravy
Housky nakrájíme na tenké plátky (asi 4 – 5 mm), namočíme v mléce a ihned rozložíme v jedné vrstvě na dno vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Poklademe je vrstvou rozpůlených a vypeckovaných švestek, které posypeme cukrem a skořicí a pokapeme slivovicí. Přidáme další vrstvu houskových plátků namočených v mléce a vrstvu švestek, které opět pocukrujeme, posypeme skořicí a pokapeme slivovicí a takto pokračujeme až do vypotřebování surovin. Poslední vrstvu vytvoříme z plátků housek, které pokapeme rozehřátým máslem a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutek. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 160 - 170 °C a žemlovku zapečeme asi 40 minut dorůžova.
Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr a na závěr vmícháme nastrouhané ořechy. Zapečenou žemlovku potřeme připraveným sněhem, poprášíme moučkovým cukrem, vrátíme zpět do trouby a necháme ještě asi 10 minut zapéct, až povrch zrůžoví.
Poznámka k receptu
Když připravíte místo švestkové žemlovku s hruškami, přidejte do ní rozinky namočené v hruškovici.
Načítám komentáře...