SMAŽENÉ AKÁTOVÉ KVĚTY
Seznam surovin
- květy 12 kusů (akát květenství)
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- vejce 1 kus (větší)
- mléko 150 mililitrů
- cukr vanilkový 1 lžička
- skořice (mletá na posypání)
- olej (rostlinný na smažení)
Postup přípravy
1. Akát sbírejte v čistém prostředí a vybí- rejte jen částečně nakvetlá květenství – taková, která mají na koncích poupata. Květy dobře prohlédněte, aby v nich nebyl hmyz. Ty odkvetlé odstraňte. Květenství vůbec neomývejte, ať z něj neunikne vůně.
2. Z mouky, vejce, cukru a mléka umí- chejte hladké těstíčko a nechte 10 minut odpočinout. V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a květenství postupně obalujte v těstíčku a zprudka smažte – stačí jen minuta nebo dvě, aby těstíčko zezlátlo. Odložte na papírový ubrousek a nechte okapat přebytečný tuk. Posypte skořicí nebo moučkovým cukrem a ihned podávejte. Květy můžete doplnit kyselou červenou marmeládou (rybízovou, malinovou nebo višňovou) nebo brusinkovým kompotem.
Poznámka k receptu
Akátové květy v těstíčku jsou lehounké a tak akorát sladké. Vyrazte na procházku a porozhlédněte se po nich. Jejich sezona je krátká, takže tohle sladké a smažené jídlo si můžete dopřát bez výčitek
Načítám komentáře...