Aebleskiver
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
- kyška 2 hrnky
- máslo 4 lžíce (rozpuštěné)
- bílek 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- olej
Na ozdobu:
- smetana na šlehání 1 kelímek
- džem 1 sklenice
- cukr moučkový 2 lžíce
Postup přípravy
V míse rozmícháme kyšku s rozpuštěným máslem, cukrem, solí, práškem do pečiva a moukou na hladké těstíčko, do kterého zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
Lívanečník (nejlépe litinový) rozehřejeme na střední teplotu, přidáme olej a když se rozehřeje, do každé prohlubně nalijeme asi 2 lžíce těsta a pomalu ho opečeme po obou stranách.
Postupně takto připravíme asi 20 lívanečků. Horké lívanečky podáváme pocukrované a doplněné ovocným džemem a napůl ušlehanou šlehačkou.
Poznámka k receptu
Pokud vám nejdou lívanečky obrátit, dejte pánev na chvilku do trouby pod rozpálený gril. Těsto se na povrchu zatáhne a obracení pak bude snadné.
Načítám komentáře...