Americké donuty
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 520 gramů
- mléko 220 mililitrů (plnotučné)
- máslo 50 gramů
- cukr krupice 40 gramů
- vejce 2 kusy
- droždí sušené 11 gramů
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1 špetka
- olej řepkový (na smažení)
Malinová poleva:
- maliny 100 gramů (čerstvé nebo mražené)
- šťáva citronová 1 lžíce
- cukr moučkový 180 gramů
Borůvková poleva:
- borůvky 100 gramů (čerstvé nebo mražené)
- šťáva citronová 1 lžíce
- cukr moučkový 200 gramů
Poleva z čaje Matcha:
- čaj 1 lžička (Matcha)
- mléko 2 lžíce
- cukr moučkový 100 gramů
Na posypání:
- kokos (strouhaný)
- kokos (čerstvý)
- semínka sezamová (černá)
Postup přípravy
1. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, droždí, sůl a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty promněte tak, aby směs vytvořila jemnou drobenku. Vidličkou v malé misce lehce prošlehejte vejce a přidejte je spolu s mlékem a vanilkovým extraktem do mísy.
2. Vypracujte měkké, trochu lepivé těsto. Vyklopte ho na linku, potřete olejem a vložte do olejem vytřené mísy. Přikryjte a nechte hodinu kynout. Vykynuté dejte na pomoučenou linku, prohnětením z něj odstraňte vzduchové bubliny, vytvarujte bochánek a opět vložte do mísy. Zakryjte a nechte dalších 45 minut kynout.
3. Těsto vyklopte na pracovní desku a rozválejte na 1 cm vysoký plát. Vykrajovátkem vykrojte kolečka, menšími vykrajovátky vykrojte střed a pokládejte na pomoučenou plochu. Nakonec donuty přetáhněte potravinářskou fólií a nechte nakynout tak, aby zdvojnásobily objem.
4. Ve vyšší pánvi rozehřejte takové množství oleje, aby v něm donuty plavaly, po částech je opatrně do oleje vkládejte a smažte z obou stran dozlatova. Vyjměte je obrácenou stranou vařečky na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
5. Připravte polevy. Směs zahušťujte postupným přidáváním cukru až do konzistence, kdy poleva z donutu nestéká. Maliny a borůvky zvlášť rozmačkejte a propasírujte. Přilijte šťávu z citronu a zahustíte cukrem. Matchu smíchejte s mlékem, prošlehejte a přisypávejte cukr.
6. Vychladlé donuty namáčejte z poloviny v připravených polevách a posypte kokosem nebo sezamem či jinou posypkou podle libosti.
Poznámka k receptu
- Americký sen u vás doma? Není nic jednoduššího než si připravit ty nejdokonalejší koblížky přesně podle vaší chuti. My jsme vsadili na malinu, borůvku a čaj Matcha.
- Od zdejších se americké koblížky zase tolik neliší, jen jsou sladší, neplněné, zato polévané. Zásady jsou ale stejné: dobře vykynuté těsto, správně rozehřátý olej. A nejlepší jsou čerstvé.
Načítám komentáře...