Bliny
Seznam surovin
- voda 1 decilitr
- pivo tmavé 1 hrnek
- mouka žitná 75 gramů (hladká světlá)
- brambory 50 gramů (teplé, vařené oloupané)
- vejce 1 kus (velké)
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
- mouka pšeničná hladká 25 gramů
- droždí 5 gramů (čerstvé)
- sůl mořská 1/2 lžičky (jemná)
- olej (na pečení, můžete přidat i máslo)
- smetana zakysaná 1 kelímek (na ozdobu)
Postup přípravy
Obě mouky nasypeme do mísy. Do jiné mísy protlačíme přes síto teplé vařené brambory, přidáme droždí, vlažné pivo a vodu a vše vyšleháme na hladkou hmotu. Vmícháme mouky a špetku soli, mísu
zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě dvě hodiny odpočinout. Během té doby těsto jednou promícháme.
Po dvou hodinách vmícháme do připraveného těsta žloutky, rozpuštěné máslo a tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Litinovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, vytřeme ji olejem a máslem a lžící do ní nalijeme kolečka těsta lívance, které pečeme z obou stran, dokud se na nich nezačnou tvořit zlatá oka. Bliny podáváme doplněné kopečkem pevné zakysané smetany.
Poznámka k receptu
Bliny jsou výborné s kaviárem, nebo jako příloha k uzeným rybám či nakládané zelenině.
Načítám komentáře...