Boží milosti s bílým vínem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- cukr krupice 50 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
- sůl 1 špetka
- žloutek 2 kusy
- víno bílé 2 lžíce
- smetana zakysaná 5 lžic
- citronová kůra 1 lžička
- sádlo 500 gramů (na smažení)
- cukr moučkový 200 gramů (na obalení)
Postup přípravy
1. Ze všech surovin vypracujte vláčné těsto, které zabalené do potravinářské fólie nechte minimálně 30 minut uležet v lednici.
2. Z těsta na pomoučněném vále vyválejte asi 1 mm silnou placku (tloušťka je stejná jako u nudlového těsta), ze které rádýlkem vykrajujte obdélníky o velikosti asi 12x3 cm.
3. Každý obdélník uvnitř podélně nařízněte a vzniklou dírkou provlečte jeden konec těsta.
4. Boží milosti smažte dorůžova z obou stran ve větším množství rozpáleného sádla nebo oleje (milosti musí v oleji plavat). Během smažení by se měly nafouknout a vyplavat na hladinu.
5. Usmažené milosti nechte okapat na papírové utěrce a ještě teplé je posypte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
O masopustu se připravujeme na čtyřicetidenní předvelikonoční půst, takže si můžeme dopřát. Smažené boží milosti se u nás připravují po staletí, jejich tvar se liší kraj od kraje a někdy i vesnici od vesnice a domácnost od domácnosti.
Načítám komentáře...