Císařský trhanec se švestkovým žahourem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 mililitrů
- mléko 400 mililitrů
- vejce 5 kusů
- rozinky 50 gramů
- cukr krupice 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1 špetka
- sůl 1 špetka
- máslo (nebo olej na opečení)
- cukr moučkový (na posypání)
Žahour:
- kompot švestkový 600 gramů
- víno červené 200 mililitrů
- cukr krupice 3 lžíce
- cukr skořicový 1 kus
Postup přípravy
1. Vejce rozšlehejte s mlékem, vmíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, rozinky a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Nechte 30 minut odstát.
2. Připravte žahour: Kompot přelijte do rendlíku, vmíchejte cukr a vařte, dokud se nerozpustí. Přidejte skořici, víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi o třetinu. Nakonec rozmixujte dohladka.
3. V pánvi rozpalte máslo nebo olej a naběračkou vlijte část těsta. opékejte, dokud se těsto nezpevní a spodní strana nezezlátne. Pak placku obraťte a obracečkou roztrhejte na kousky (v tuto chvíli můžete trhanec zasypat cukrem, který na něm zkaramelizuje - v tom případě ale hlídejte, aby se cukr nepřipálil). Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete. Podávejte posypané cukrem moučka a se žahourem.
Načítám komentáře...