Crepes Suzette
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 1,7 decilitru
- máslo 25 gramů (přepuštěné)
- žloutek 1 kus
- cukr vanilkový 1 balení
- voda 2/3 decilitru
- sůl 1 špetka
- máslo (přepuštěné, na pečení)
- cukr moučkový (na poprášení)
Na omáčku:
- blumy 24 kusů
- pomerančová kůra (z 1 pomeranče)
- cukr 8 kostek
- šťáva pomerančová 1,3 decilitru
- máslo 40 gramů (přepuštěné)
- cukr 2 lžíce
- moučka škrobová 1 lžíce
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku se solí. Přidáme cukr, vejce a žloutek a důkladně promícháme, aby ve směsi nezůstaly žmolky. Pak přilijeme vodu smíchanou s mlékem a na závěr přidáme přepuštěné máslo. Umícháme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout.
Na pánvi rozehřejeme malé množství přepuštěného másla, nalijeme do ní trochu těsta, kroužením pánví ho rozprostřeme po celém dně a z obou stran usmažíme tenkou palačinku. Takto postupujeme až do vypotřebování těsta (celkem upečeme asi 12 palačinek).
Palačinky naplníme teplou omáčkou, zarolujeme je, upravíme na nahřáté talíře, poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme.
Omáčka: Kostky cukru otřeme ze všech stran o pomeračovou kůru. V pánvi rozpustíme přepuštěné máslo, přidáme 2 lžíce cukru i kostky cukru, necháme je za stálého míchání rozpustit a krátce povaříme. Opatrně přilijeme pomerančovou šťávu a pomalu za stálého míchání vaříme, až se tekutina částečně odpaří. Pak přidáme vypeckované a na kousky nakrájené blumy a povaříme je do poloměkka (podle potřeby je můžeme podlít vodou). Na závěr omáčku podle potřeby zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v troše vody a ještě krátce povaříme.
Poznámka k receptu
Výhodou přepuštěného másla je, že se nepřepaluje. Připravíte ho snadno. Rozpusťte máslo na mírném ohni a sbírejte pěnu. Pak nechte máslo ztuhnout a slijte z něj odloučenou tekutinu (syrovátku), která zůstane pod vrstvou tuku.
Originální palačinky Crepes Suzette se připravují s pomerančovou omáčkou, ve které se prohřejí, přeloží a před podáváním se oflambují.
Načítám komentáře...