Dalmatské koblihy
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 750 gramů
- droždí 40 gramů
- voda 400 mililitrů (vlažná)
- žloutek 1 kus
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- citronová kůra
- rum 50 gramů
- rozinky 100 gramů
- ořechy vlašské 50 gramů
- cukr moučkový (na obalení)
- cukr vanilkový 1 balíček (na obalení)
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Droždí rozmíchejte s cukrem, troškou mouky a troškou vlažné vody a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte kvásek, žloutek, vlažnou vodu, rum, špetku soli, citronovou kůru a vypracujte hladké těsto. Mísu zakryjte a nechte těsto půl hodiny kynout. Potom přisypte proprané a osušené rozinky, nasekané ořechy, těsto propracujte a dejte opět na půl hodiny kynout.
Do velké pánve nalijte dostatečné množství oleje, rozpalte ho a klaďte do něj pomocí lžíce hromádky těsta. Kousky smažte zprudka z obou stran. V pánvi musí být stále dostatečná vrstva oleje a koblihy musí mít v oleji dost místa, aby se do všech stran pěkně zakulatily.
Usmažené koblihy přendejte na mřížku nebo papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Načítám komentáře...