Flambované palačinky
Seznam surovin
- mléko 200 mililitrů
- smetana na vaření 100 mililitrů (12%)
- žloutek 2 kusy
- cukr krupice 20 gramů
- pomeranče 1 kus
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- máslo 50 gramů (na vytření pánve)
- cukr moučkový 100 gramů
- rum tmavý 30 mililitrů (nebo likéru Cointreau)
- jahody 200 gramů (čerstvé)
- smetana 250 mililitrů (šlehačka)
- máta 4 snítky
- sůl
Postup přípravy
1. Do misky nalijte mléko a smetanu, přidejte žloutky, cukr, šťávu a jemně nastrouhanou kůru z 1 pomeranče a špetku soli. Za stálého míchání postupně přisypte mouku. Těsto by mělo být hladké a řídké, asi jako smetana na vaření. Dejte odležet na hodinu do chladničky.
2. Pánev o průměru 15–18 cm vytřete slabou vrstvou rozpuštěného másla a naběračkou rozlijte vrstvičku těsta po celé pánvi. Když vrchní strana ztuhne, palačinku obraťte a upečte i druhou stranu do světle žluta. Palačinky skládejte na zahřátý talíř na sebe, aby nevystydly.
3. Upečené palačinky složte do kornoutků na oválnou ohnivzdornou mísu, lehce je posypte moučkovým cukrem, polijte zahřátým rumem a zapalte.
4. Když plamen zhasne, palačinky přeložte na teplé talířky a ozdobte je čerstvými jahodami, kopečkem šlehačky a lístky čerstvé máty.
Poznámka k receptu
Pánev slabě potírejte papírovým ubrouskem namočeným v rozpuštěném másle
Načítám komentáře...