Ftira v medovém sirupu
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- droždí 1 balení
- cukr 1 lžička (do kvásku )
- sůl
Na sirup:
- voda 4 sklenice
- cukr 500 gramů
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- pomerančová kůra (z jednoho pomeranče)
- med 3 lžíce
- moučka bramborová (škrob) 1 lžíce
Postup přípravy
Necháme vyběhnout kvásek, přidáme vodu a mouku a necháme vykynout. Těsto na ftiru je jednoduché ve svém složení, ale obtížné v docílení přesné konzistence. Musí být velmi řídké a hodně vykynuté.
Tvarují se velmi tenké placičky nejlépe s dírou uprostřed, které se smaží v rozpáleném oleji. Těsto musí sotva držet při sobě a při tvarování vzniká trochu tlustější okraj, případně zmíněná díra uprostřed. Tvar je zásadně nepravidelný každá ftíra je originál.
Medový sirup:
Nalijeme 2 sklenice vody do kastrolu, přidáme cukr, šťávu z citronu a pomerančovou kůru a prudce provaříme. Přidáme med a další sklenici vody a vaříme dalších 10 minut. Ve studené vodě rozmícháme škrob a přilijeme do směsi a 5 minut povaříme. Celá směs by měla mít sirupovitou konzistenci, aby obalovala pečivo. Vydrží v lednici několik týdnů a před použitím stačí ohřát nebo mírně rozředit. Typicky se v něm máčí smažené ftiry, které se velmi podobají našim langošům.
Poznámka k receptu
V medovém sirupu můžeme zkusit namáčet i vdolky, lívance či palačinky.
Načítám komentáře...