Jemné palačinky s jablky a rybízovým sněhem
Seznam surovin
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce (může být i více, podle hustoty těsta)
- sůl
- olej (na smažení)
- rybíz (na ozdobení, nemusí být)
Na jablkovou kaši:
- jablka 500 gramů (oloupaná)
- šťáva citronová (trochu)
- cukr (podle chuti)
Na rybízový sníh:
- cukr krupice 50 gramů
- bílek 1 kus
- džem 1 lžíce (rybízový)
Postup přípravy
Žloutky rozšleháme v mléce se špetkou soli a za postupného přisypávání mouky umícháme jemné řidší těsto, ve kterém nejsou žmolky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme na závěr do připraveného těsta.
Pánev (nejlépe teflonovou s nízkými okraji) vytřeme trochou oleje a zahřejeme na středním plameni. Naběračkou do ní nalijeme přiměřené množství těsta, které ihned krouživými pohyby pánví nebo stěrkou rozprostřeme rovnoměrně v tenké vrstvě po celé pánvi. Těsto pečeme asi 2 - 3 minuty, pak palačinku obrátíme širokou obracečkou, opečeme i z druhé strany a vyklopíme na talíř. Pánev znovu vymažeme olejem a upečeme další palačinku. Takto postupujeme až do vypotřebování těsta.
Oloupaná jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou doměkka. Hotovou kaši podle chuti osladíme a ochutíme citronovou šťávou.
Z bílku ušleháme pevný sníh, do kterého po lžících zašleháme cukr, pak přidáme rybízový džem a dobře promícháme.
Hotové palačinky potřeme jablečnou kaší, stočíme je, na povrchu ozdobíme ovocným sněhem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), případně i rybízem, a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Když do těsta vmícháte spolu s moukou i půl lžíce vanilkového pudinkového prášku, nebudou se palačinky trhat a půjdou i snáze zabalit. Aby vám před naplněním nevychladly, uložte hotové palačinky v teplé troubě.
Načítám komentáře...