KOBLIHY ZE ŠLEHANÉHO TĚSTA
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 250 mililitrů (vlažné)
- žloutek 4 kusy
- máslo 80 gramů (rozpuštěné)
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- cukr krupice 50 gramů
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- citronová kůra (z 1 citronu)
- rum 1 lžička
- zavařenina (na plnění)
- sádlo (na smažení)
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. Do misky prosejte 150 g mouky, přilijte 125 ml mléka a přidejte rozdrobené droždí a cukr. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2. Zbylý cukr, žloutky a mléko šlehejte nad vodní lázní, dokud nezískáte hustý a nadýchaný krém. Přimíchejte ho ke kvásku, přidejte zbylou mouku, máslo, vanilková semínka, citronovou kůru, rum a vypracujte měkké, vláčné těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
3. Vykynuté těsto už nezpracovávejte a vyválejte z něj asi 1cm vysoký plát. Sklenicí nebo vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Na polovinu naneste trochu marmelády (nepřehánějte to, aby marmeláda netáhla koblihy při smažení ke dnu), přiklopte zbylými kolečky a prsty upěchujte. Nám se osvědčilo těsto prsty namačkat a pak ještě jednou skleničkou vykrojit, aby koblihy měly hezký tvar. Nechte je ještě 10 minut dokynout.
4. V menším vyšším hrnci rozpalte sádlo a koblihy smažte z obou stran dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte je posypané moučkovým cukrem
Poznámka k receptu
Z tohoto těsta vznikne něco mezi vdolkem a koblihou. Nadýchané, plněné marmeládou, ale přitom vláčné a syté. Zapomeňte na dietu a nechte se unést naším masopustním favoritem.
KYNUTÍ 70 MINUT
Načítám komentáře...