Matafan
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku a přidáme cukr a sůl. Rozšlehaná vejce smícháme s mlékem a olejem, postupně je přiléváme do mísy s moukou a za stálého míchání metlou vypracujeme hladké, nepříliš řídké těsto.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je na plátky a vmícháme je do těsta, které necháme odpočinout asi 30 minut při pokojové teplotě.
Pánev zahřejeme, vymastíme tukem, do středu nalijeme asi naběračku těsta, kolébáním pánve rozlijeme těsto po celé ploše a palačinku usmažíme z obou stran dozlatova. Stejným způsobem zpracujeme i zbylé těsto a hotové palačinky ukládáme do pekáčku umístěného v lehce vyhřáté troubě, aby nevychladly.
Jablko na ozdobení omyjeme, nakrájíme i s jádřincem na plátky a krátce je osmahneme z obou stran v pánvi na másle.
Palačinky přeložíme na půlky a pak na čtvrtky, rozdělíme je na talíře a každou porci ozdobíme na másle osmaženým plátkem jablka a pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Francouzi si tuhle dobrotu dávají bez skořice, ale vy si ji rozhodně můžete skořicí posypat. V kombinaci s máslem a osmaženým jablkem je to výborné!
Načítám komentáře...