Nadýchané koblihy
Seznam surovin
- cukr moučkový 4 lžíce (+ trochu na posypání)
- droždí 42 gramů
- mléko 300 mililitrů
- máslo 100 gramů
- žloutek 6 kusů
- rum 3 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (z 1 bio citronu)
- zavařenina (domácí podle chuti)
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Lžíci cukru spolu s rozdroleným droždím rozmíchejte na hladkou kaši. Přimíchejte 2 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Povrch ještě poprašte trochou mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek (bude to trvat si 20 minut).
Máslo utřete se zbylým cukrem ve větší míse na hladkou pěnu a postupně do ní zašlehávejte žloutky a rum. Přidejte obě proseté mouky, sůl a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Přilijte vzešlý kvásek a vlažné mléko. Směs důkladně propracujte a míchejte, dokud se dokonale nespojí a nepřestane se lepit na stěny.
Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a rozdělte na tři části. Z každé vyválejte placku a skleničkou nebo hrnkem o průměru asi 8 cm vykrájejte kolečka. Na polovinu z nich naklaďte lžičkou zavařeninu, přiklopte prázdným kolečkem a okraje k sobě dobře přitiskněte. Koblihy znovu trošku poprašte moukou a nechte na válu dalších 15 minut kynout.
V malém kastrolu nebo menší pánvi s vyšším okrajem rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Koblihy smažte dozlatova po obou stranách (bude to trvat asi 5 minut). Vyndávejte je děrovanou naběračkou nebo lžící a pokládejte na ubrousky nebo papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk. Hotové koblihy poprašte moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...