Palačinková terina s jahodami
Seznam surovin
- lité těsto 1/3 dávky
- jahody 200 gramů (hezké)
- smetana zakysaná 200 gramů
- smetana na šlehání 2 decilitry
- cukr vanilkový 3 balíčky
- želatina 6 plátků
- šťáva citronová 2 lžíce
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- olej (na opečení)
Postup přípravy
Část těsta nalijeme na vymaštěnou pánev, rozlijeme ho krouživými pohyby pánví po celé ploše až do stran a opečeme z jedné strany. Pak palačinku opatrně obrátíme lopatkou nebo nadhozením nad pánev a opečeme i z druhé strany. Takto upečeme 8 palačinek, kterými po vychladnutí vyložíme formu ve tvaru obrácené trojúhelníkové střechy nebo na srnčí hřbet tak, aby palačinky přesahovaly i přes okraj.
Plátky želatiny vložíme do plastové nebo skleněné misky, zalijeme studenou vodou tak, aby byly potopené a necháme 10 minut nabobtnat. Mezitím ušleháme smetanu do tuha a přimícháme k ní zakysanou smetanu rozmíchanou s vanilinovým cukrem a strouhanou citronovou kůrou a šťávou. Želatinu scedíme, vymačkáme z ní přebytečnou vodu, vrátíme ji zpět do misy, vložíme do mikrovlnné trouby a krátce zahřejeme, až se želatina rozpustí. Přilijeme ji ke šlehačce a rozmícháme.
Touto směsí naplníme připravenou formu asi do jedné třetiny a rychle ji poklademe celými jahodami špičkou dolů. Zakryjeme je zbylou směsí, překryjeme přesahujícími palačinkami a necháme 2 – 3 hodiny ztuhnout v chladu.
Pak terinu opatrně vyklopíme a nakrájíme na řezy ostrým nožem namočeným v teplé vodě.
Recept na lité těsto najdete zde.
Načítám komentáře...