Palačinky s mandlemi a karamelem
Seznam surovin
- lité těsto 1/3 dávky
- smetana na šlehání 3 decilitry
- mandle 1 balíček
- smetana zakysaná 50 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- cukr skořicový 1 balíček
- omáčka 1 decilitr (karamelová)
- olej (na opečení)
Postup přípravy
Část těsta nalijeme na vymaštěnou pánev, rozlijeme ho krouživými pohyby pánví po celé ploše až do stran a opečeme z jedné strany. Pak palačinku opatrně obrátíme lopatkou nebo nadhozením nad pánev a opečeme i z druhé strany. Takto upečeme asi 6 palačinek.
Mandle nasekáme v nožovém mixéru nahrubo. Smetanu ke šlehání smícháme s vanilinovým a skořicovým cukrem a vyšleháme do tuha. Přidáme zakysanou smetanu a polovinu karamelu a promícháme.
Směs rozdělíme na palačinky a přeložíme je na půlky. Každou posypeme nasekanými mandlemi, přelijeme zbylým karamelem, pocukrujeme a podáváme.
Recept na lité těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Pokud chcete připravit palačinky pro dospělé, třeba jako dezert na večírek, přidejte do šlehačky ještě trochu mandlového likéru (např. Amaretto) a pokapejte jím i hotové palačinky.
Nemáte-li mandle nebo chcete malou změnu, nahraďte je vlašskými nebo lískovými ořechy.
Načítám komentáře...