Palačinky s pomerančem
Seznam surovin
Omáčka:
- máslo 100 gramů
- cukr krupice 50 gramů
- pomeranče 6 kusů
- likér Ciontreau 5 lžic
Palačinky:
- mouka pšeničná hladká 130 gramů
- mléko 180 gramů
- máslo 70 gramů (rozpuštěné)
- voda 180 mililitrů
- žloutek 3 kusy
- cukr krystal 1 lžíce
- likér Grand Marnier 3 lžíce
- sůl
- olej (na smažení)
Postup přípravy
1. Do velké mísy prosejte mouku, osolte, přidejte žloutky, cukr a rozehřáté máslo. Společně s mlékem přilijte ke směsi vodu, likér a důkladně vše promíchejte. Vzniklé hladké těsto nechte alespoň 2 hodiny odpočinout, lepek se rozleží a palačinky se pak nebudou trhat.
2. V pánvi rozehřejte pár kapek oleje a papírovou utěrkou jej rozetřete po dně. Těsto nalijte na pánev, krouživým pohybem ho rozlijte po pánvi a smažte. Jakmile začnou okraje zlátnout, placku otočte a nechte opéct z druhé strany. Občas potřete pánev kuchyňskou utěrkou namočenou v oleji. Hotové palačinky skládejte na talíř a přikryjte alobalem, aby neoschly.
3. Ostrým nožem okrájejte ze dvou pomerančů slupku a jednotlivé dílky vyfiletujte, ze zbytků dužiny vymačkejte do misky šťávu. Z dalších dvou pomerančů ostrouhejte kůru a z nich i ze zbylého ovoce důkladně vymačkejte šťávu, mělo by jí být asi 140 ml.
4. Rozehřejte hlubokou pánev a nasypte do ní cukr. Stáhněte plamen a nechte cukr rozpustit. Přidejte máslo, pomerančovou kůru, šťávu i filety, promíchejte a prohřejte.
5. Jednotlivé palačinky namočte z obou stran v sirupu, složte je na čtvrtiny a naskládejte vedle sebe do omáčky.
6. Do pánve nalijte likér a škrtněte nad pánví sirkou. Nechte vyhořet alkohol a palačinky ihned podávejte ozdobené pomerančovými filety.
Načítám komentáře...