Palačinky se zmrzlinou
Seznam surovin
- zmrzlina 8 kopečků (vaše oblíbená)
- mléko 3 decilitry
- mouka pšeničná hladká 130 gramů
- vejce 1 kus
- kokos 2 lžíce (jemně strouhaný)
- máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
- sůl 1 špetka
- olej (na pečení)
- granátové jablko 1/2 kusu
- máta (lístky, na ozdobení)
Na náplň:
- mango 1 kus
- cukr 2 lžíce
- šťáva limetková 1 lžíce
- likér kokosový 0,4 decilitru (lze vynechat nebo nahradit 1 lžící rumu)
Postup přípravy
Mouku, strouhaný kokos, mléko a vejce rozšleháme na hladké těsto, do kterého vmícháme sůl a rozpuštěné máslo. Na pánvi vytřené olejem upečeme z těsta 4 palačinky. Čtvrtinu zbylého těsta nalijeme jen na polovinu rozpálené pánve, pomalu ji nakláníme, aby k druhému okraji pánve steklo několik pramínků těsta, a tuto půlku palačinky upečeme obvyklým způsobem. Stejně upečeme ještě další tři půlky palačinek, všechny palačinky naskládáme na talíř a překryjeme fólií.
Mango zbavíme pecky, oloupeme, dužninu nakrájíme na kostičky a vložíme do rendlíku (nejlépe s nepřilnavým povrchem). Přidáme cukr, limetkovou šťávu a naběračku vody a vaříme na mírném ohni, dokud mango nezměkne a cukr se dokonale nerozpustí. Těsně před koncem přilijeme likér a necháme krátce přejít varem.
Celé palačinky potřeme mangovou směsí, stočíme je a každou nakrájíme na 5 špalíčků. Na čtyři talíře položíme vždy půlku palačinky, přidáme špalíčky, každou porci doplníme dvěma kopečky zmrzliny, zrnky granátového jablka a lístky máty a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Mango můžete nahradit jiným ovocem, které máte rádi, případně svou oblíbenou marmeládou nebo čokoládovým krémem.
Načítám komentáře...