Rychlé smaženky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mléko 2 decilitry
- žloutek 3 kusy
- cukr 30 gramů
- tuk 30 gramů (na pečení)
- rum hnědý - tuzemský 2 lžíce (40%)
- droždí 1 lžička (sušené)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- olej (na smažení)
- cukr moučkový 1/2 hrnku (na obalení)
- skořice (mletá na obalení)
Postup přípravy
Na válu smícháme mouku s droždím, solí, cukrem a tukem rozsekaným na kousky. Do středu uděláme důlek, rozklepneme do něj žloutky, přilijeme rum a vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto.
Připravené těsto ihned rozválíme na pomoučeném válu na plát. Vykrojíme z něj formičkami různé malé tvary (například kytičky s kulatým otvorem) a zvolna je usmažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova.
Horké smaženky přeložíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk, a ještě horké je obalíme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.
Poznámka k receptu
Místo obalení smaženek v cukru se skořicí k nim můžete připravit misky s ušehanou smetanou a jedním nebo více druhy marmelády, do kterých si budete horké smaženky namáčet.
Načítám komentáře...