Španělské Roscos
Seznam surovin
Na těsto:
- olej olivový 1,25 decilitru (+ na smažení)
- anýz 1/2 lžíce (celý)
- vejce 3 kusy
- cukr krupice 100 gramů (nebo až 120 g)
- citron 1 kus (bio, nastrouhaná kůra a šťáva)
- anýzovka 2,5 lžíce
- vanilkový lusk 1 kus
- mléko 1,25 decilitru
- mouka pšeničná hladká 400 gramů (nebo trochu více)
- sůl 1 špetka
- droždí sušené 1 balíček
Na obalení:
- cukr moučkový 250 gramů
- skořice 3 lžíce (mletá)
- anýz 1/2 lžičky (mletý)
Postup přípravy
Nejdříve ohřejeme olivový olej na těsto, vsypeme do něj anýz a chvíli ohříváme při nízké teplotě, aby olej získal anýzovou chuť a vůni. Necháme ho vychladnout a pak přecedíme.
V míse prošleháme vejce s cukrem, jemně nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou, anýzovkou, dření vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku, mlékem a připraveným anýzovým olejem. Do velké mísy prosejeme polovinu mouky, přidáme špetku soli a droždí, přilijeme tekutou směs, promícháme a postupně přisypáváme tolik mouky, aby bylo těsto měkké, nelepivé a pružné (asi jako na koblihy). Hotové těsto necháme 30 minut kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta odebíráme menší kousky, uděláme z nich v dlaních kuličky a zploštíme je na placičky. V každé uděláme palcem uprostřed otvor a placičku kolem prstu vytvarujeme, až vznikne kroužek. Roscos klademe na lehce pomoučený vál a postupně je smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Necháme je odkapat na sítu a pak je obalíme ve směsi moučkového cukru se skořicí a anýzem.
Poznámka k receptu
Roscos se mají správně tvarovat rukama. Udělejte z těsta placičky, v každé udělejte palcem uprostřed otvor a placičku kolem prstu vytvarujte, až vznikne kroužek.
Načítám komentáře...