Zapečené bramborové palačinky
Seznam surovin
- bramborové těsto 750 gramů (základní)
- povidla (nebo pomletý mák s cukrem )
- sádlo (rozpuštěné na potření palačinek a vymazání pekáče )
- mouka pšeničná hladká (na posypání válu )
- cukr moučkový (s pomletým mákem na poprášení )
Postup přípravy
1. Z těsta vytvořte silnější váleček. Na moukou poprášené pracovní ploše ho rozdělte na 16 stejně velkých kousků.
2. Rozvalujte je na oválné placky asi 3mm silné, které potírejte povidly nebo posypte směsí mletého máku a moučkového cukru (makové raději ještě pokapejte rozpuštěným sádlem) či potřete povidly smíchanými s pomletým mákem.
3. Každou placku pak stočte jako palačinku a vložte ji do sádlem vymazaného pekáče. Povrch palačinky ještě potřete sádlem (podobně, jako když děláte buchty).
4. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180°C, až jejich povrch krásně zezlátne. Nechte je krátce prochladnout, vyklopte na mísu, poprašte cukrem s mákem a podávejte.
Recept na Základní bramborové těsto najdete zde
Poznámka k receptu
Takřka zapomenutá dobrota, v níž se dokonale snoubí chuť povidel či máku a báječného bramborového těsta.
Načítám komentáře...