Makový hřbet s marmeládou
Seznam surovin
- marmeláda 150 gramů (meruňková)
- mák 150 gramů (mletý)
- cukr moučkový 130 gramů
- vejce 3 kusy
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- voda 4 lžíce (studená)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na ozdobení:
Postup přípravy
Žloutky vyšleháme s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny a pomalu do ní přilijeme za stálého šlehání vodu. Hrubou mouku prosejeme s práškem do pečiva, promícháme s mákem a tuto směs zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Na závěr do těsta lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Připravené těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet. Cukrářský sáček naplníme meruňkovou marmeládou a do těsta ve formě vstříkneme vedle sebe po celé délce dva proužky marmelády. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Upečený hřbet vyklopíme opatrně z formy a necháme ho vychladnout. Na závěr ho přelijeme oběma rozehřátými čokoládovými polevami a necháme ztuhnout.
Poznámka k receptu
V létě můžete hřbet ozdobit ještě kousky čerstvých meruněk, mimo sezónu použijte třeba sušené. Výborným doplňkem ke sladké marmeládě uvnitř hřbetu je neslazená nebo jen mírně oslazená šlehačka.
Načítám komentáře...