Perníkový hřbet
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- máslo 100 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 5 decilitrů
- rozinky 50 gramů
- ovoce kandované 50 gramů
- ořechy 50 gramů (nasekané)
- med 3 lžíce
- kakao 3 lžíce
- kypřící prášek do perníku 1 balíček
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- skořice 1 špetka (mletá)
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 160 gramů
- marmeláda 60 gramů (červená - rybízová, linecká, malinová...)
- čokoládová poleva bílá 50 gramů
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Za stálého tření přidáme jedno po druhém vejce, tekutý med, prosáté kakao a nastrouhanou citronovou kůru. Pak vmícháme střídavě mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do perníku, mletou skořicí, hřebíčkem a solí a na závěr do těsta vmícháme rozinky, kandované ovoce a ořechy.
Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut. Upečený perníkový hřbet opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Na vrch vychladlého hřbetu nastříkáme nejprve proužek husté červené marmelády (nejlépe pomocí cukrářského sáčku). Hřbet přelijeme střídavě tmavou a bílou čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.
Poznámka k receptu
Nepoužívejte řídkou marmeládu, která by z hřbetu stekla. Pokud žádnou hustou marmeládu nemáte, vytvořte proužek na hřbetu z kousků červeného želé nebo koktejlových třešní, které přilepíte trochou čokoládové polevy.
Načítám komentáře...