Pomerančový koláč s mandlemi

Seznam surovin

Korpus:

Sirup:

Dokončení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Formu na srnčí hřbet vymažte a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 190 °C.

2. Žloutky s polovinou cukru a pomerančovou kůrou utřete do pěny. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh, do kterého nakonec zašlehejte zbylý cukr. Třetinu sněhu opatrně vmíchejte do žloutkové směsi spolu s piškoty, moukou, mandlemi a máslem. Zbytkem sněhu velmi opatrně těsto nadlehčete. Formu naplňte těstem a pečte 30 - 35 minut.

3. Zatímco se koláč peče, připravte si sirup. Do kastrůlku dejte nastrouhanou kůru, pomerančovou šťávu a cukr. Na mírném ohni svařte na polovinu a přeceďte.

4. Hotový koláč nechte chvíli zchladnout ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a potírejte sirupem, aby pořádně nasákl.

5. Ve vodní lázni rozehřejte fondán spolu s pomerančovým likérem a potřete jím povrch koláče. Pokud je směs příliš hustá, rozřeďte ji trochou pomerančové šťávy. Než zatuhne, ozdobte povrch kandovanou pomerančovou kůrou. Můžete samozřejmě použít tu z obchodu, my ale doporučujeme zkusit domácí, je nesrovnatelně chutnější.

Poznámka k receptu

  • Nespočet variací na tento koláč naleznete ve španělské, středomořské, marocké či blízkovýchodní kuchyni. Inspirujte se kraji, kde jsou citrusy doma.
  • Fondánovou hmotu seženete v e-shopech s cukrářskými potřebami, my nakupujeme na www.eshop-lilie.cz.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...