Pomerančový koláč s mandlemi
Seznam surovin
Korpus:
- vejce 4 kusy
- cukr krystal 150 gramů
- pomerančová kůra (z jednoho pomeranče)
- piškoty 50 gramů (strouhané)
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- mandle 100 gramů (mleté)
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
- máslo (na formu)
- mouka pšeničná hrubá (na formu)
Sirup:
- pomerančová kůra (z 1 pomeranče)
- cukr krystal 55 gramů
- šťáva pomerančová 250 mililitrů (asi ze 3 pomerančů)
- likér pomerančový 20 mililitrů
Dokončení:
- pudink 100 gramů (fondant)
- likér pomerančový 20 mililitrů
- pomerančová kůra kandovaná (na ozdobu)
- mandle (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Formu na srnčí hřbet vymažte a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 190 °C.
2. Žloutky s polovinou cukru a pomerančovou kůrou utřete do pěny. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh, do kterého nakonec zašlehejte zbylý cukr. Třetinu sněhu opatrně vmíchejte do žloutkové směsi spolu s piškoty, moukou, mandlemi a máslem. Zbytkem sněhu velmi opatrně těsto nadlehčete. Formu naplňte těstem a pečte 30 - 35 minut.
3. Zatímco se koláč peče, připravte si sirup. Do kastrůlku dejte nastrouhanou kůru, pomerančovou šťávu a cukr. Na mírném ohni svařte na polovinu a přeceďte.
4. Hotový koláč nechte chvíli zchladnout ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a potírejte sirupem, aby pořádně nasákl.
5. Ve vodní lázni rozehřejte fondán spolu s pomerančovým likérem a potřete jím povrch koláče. Pokud je směs příliš hustá, rozřeďte ji trochou pomerančové šťávy. Než zatuhne, ozdobte povrch kandovanou pomerančovou kůrou. Můžete samozřejmě použít tu z obchodu, my ale doporučujeme zkusit domácí, je nesrovnatelně chutnější.
Poznámka k receptu
- Nespočet variací na tento koláč naleznete ve španělské, středomořské, marocké či blízkovýchodní kuchyni. Inspirujte se kraji, kde jsou citrusy doma.
- Fondánovou hmotu seženete v e-shopech s cukrářskými potřebami, my nakupujeme na www.eshop-lilie.cz.
Načítám komentáře...