Pruhovaný buchtovník
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- cukr 30 gramů
- tuk 25 gramů
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání srnčího hřbetu)
- mléko 1 decilitr (na potření)
- cukr moučkový (na pocukrování)
Ořechová nádivka:
- ořechy vlašské 100 gramů (nebo lískové mleté)
- smetana na šlehání 1 decilitr
- cukr 40 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- piškoty 20 gramů (mleté)
Povidlová nádivka:
- švestková povidla 150 gramů
- cukr 50 gramů
- rum hnědý - tuzemský 2 lžíce (40%)
- skořice (mletá)
- hřebíček 2 kusy (mletý)
Šimlová nádivka:
- tvaroh měkký 250 gramů
- mák 75 gramů (mletý)
- cukr 90 gramů
- máslo 35 gramů
- mléko 0,16 litru
- vejce 1/2 kusu
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- skořice (mletá)
- hřebíček (mletý)
- vanilková tresť 1 kapka (popř. aroma)
Meruňková nádivka:
- zavařenina meruňková 150 gramů (nebo džem)
Postup přípravy
V míse rozetřeme droždí se lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka a kvásek necháme na teplém místě 10 minut vzejít. Pak přidáme vejce rozšlehané se zbylým vlažným mlékem a rozehřátým tukem, vmícháme prosátou mouku promíchanou se všemi sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě 40 minut kynout.
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na pět stejně velkých částí a každou rozválíme na plát velký jako forma na srnčí hřbet. Tři pláty potřeme vždy jednou nádivkou, čtvrtý zavařeninou a postupně je na sebe naskládáme do vymazané formy na srnčí hřbet. Zakryjeme je posledním nepotřeným plátem a "buchtovník" necháme 20 minut kynout.
Před pečením "buchtovník" vydatně potřeme mlékem a vložíme na 5 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme 40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby horký moučník znovu potřeme mlékem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Ořechová nádivka: Všechny suroviny smícháme dohromady.
Povidlová nádivka: Povidla promícháme s rumem (pokud jsou příliš tuhá, vlijeme trochu vlažné vody) a přidáme cukr a koření.
Šimlová nádivka: 25 g změklého másla utřeme s 50 g cukru a vejcem. Vmícháme tvaroh, trochu citronové kůry a kapku vanilkového aroma. Mletý mák podlijeme mlékem a za občasného míchání podusíme 8 minut. Přidáme 40 g cukru, 10 g másla, zbylou citronovou kůru, špetku skořice a hřebíčku a trochu vanilkového aroma, chvilku povaříme a po prochladnutí vmícháme do tvarohové hmoty.
Načítám komentáře...