Trhací chlebíček
Seznam surovin
Těsto:
- droždí 42 gramů (čerstvý)
- mléko 275 mililitrů
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr krystal 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- máslo 100 gramů
Náplň:
- máslo 50 gramů
- skořice 2 lžičky (mletá)
- cukr třtinový 100 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte kvásek. Droždí rozetřete se lžičkou cukru na kašičku a vmíchejte do ní lžičku mouky. Přilijte 150 ml mléka a důkladně promíchejte. Povrch poprašte špetkou mouky, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
2. Do velké mísy nasypte mouku, cukr, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek mléka, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem, přendejte je na pracovní desku a vyválejte do obdélníku 50x30 cm. Potřete rozpuštěným máslem, posypte skořicí a cukrem. Rozkrájejte na stejně široké pruhy, poskládejte je na sebe a nakrájejte na stejně široké obdélníky. Rozměry napoví vaše chlebíčková forma, těsto by nemělo přečnívat.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem a obdélníky těsta do formy naskládejte „na stojáka“. Opět přikryjte utěrkou a nechte ještě alespoň 30 minut kynout. Pečte 35 - 40 minut.
Poznámka k receptu
Zamilovali jsme se do něj nejen na první pohled, ale i na první ochutnání. Je efektní, skvěle chutná a nikdo nemusí vědět, že je tak snadný. Experimentujte s náplní a přidejte ořechy, mandle nebo třeba sušené brusinky.
Načítám komentáře...