TARTALETKY S PANNA COTTOU
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- máslo 300 gramů (studené + na vymazání formiček)
- vejce 1 kus
- cukr 1 lžíce
Náplň:
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- čaj 1 lžíce (sypaný Earl Grey)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- želatina 4 plátky
- cukr 4 lžíce
- květy (jedlé na ozdobu)
Postup přípravy
1. Mouku a cukr vsypte do mísy a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prohněťte do konzistence drobenky. Zapracujte vejce a vytvořte pevné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet.
2. Druhý den těsto rozválejte a vyložte jím formičky. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut dozlatova. Nechte je zchladnout a pak opatrně vyklopte.
3. Želatinu zalijte pár lžícemi vody a nechte 10 minut bobtnat. Smetanu vlijte do hrnce, oslaďte ji a přiveďte k varu. Vsypte citronovou kůru, čaj a minutu vařte. Pak nechte 5 minut odstát a přeceďte. Smíchejte ji s vyždímanou želatinou. Nechte směs ještě chvilku chladnout (nesmí ale začít tuhnout) a pak ji rozlijte do košíčků. Až do podávání je uchovávejte v lednici a těsně před příchodem hostů je vyndejte a ozdobte jedlými květy.
Poznámka k receptu
Podávejte oblíbenou panna cottu jinak: jako vláčnou náplň v tartaletkách. I tuhle sladkou tečku připravte dopředu. Košíčky i několik dní před akcí, panna cottu nejpozději večer před ní, ať dostatečně ztuhne.
ODLEŽENÍ TĚSTA PŘES NOC
Načítám komentáře...