Bramborové šištičky v jahodové omáčce
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 3 lžíce (na vál)
Na těsto:
- brambory 800 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná hrubá 200 gramů
- krupice 100 gramů (pšeničná )
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- sůl 1 špetka (orientační množství)
Na posypání:
- mák 3 lžíce (nemletý)
- cukr moučkový 2 lžíce
Na omáčku:
- jahody 400 gramů (mražené)
- tvaroh měkký 200 gramů
- smetana 1 decilitr (30%)
- cukr moučkový 100 gramů (podle chuti 80–100 g )
Postup přípravy
Brambory oloupeme, jemně nastrouháme a přidáme rozšlehané vejce se žloutkem, sůl a mouku smíchanou s krupicí. Připravíme hutné těsto.
Na pomoučeném válu těsto rozdělíme na několik částí a rozválíme je na válečky silné asi jako malík. Válečky šikmo nožem překrájíme, takže vzniknou 4 - 5 cm dlouhé kousky, které zavaříme do vroucí osolené vody. Vařečkou je opatrně nadzdvihneme ode dna a vaříme, dokud nevyplavou na povrch (trvá to asi 5 - 6 minut). Šišky vyjmeme cedníkem, přendáme do misky a posypeme je mákem a cukrem. Opatrně je promícháme a uchováváme v teple.
Jahody prosypeme cukrem a necháme mírně rozmrznout. Přidáme tvaroh a vše společně rozmixujeme. Směs dáme do kastrolku a pomalu zahříváme. Do horké omáčky vmícháme smetanu a prošleháme, ale už dále nevaříme. Na talíře rozdělíme šištičky a přelijeme je horkou jahodovou omáčkou.
Načítám komentáře...