Lodičky s borůvkami a jahodami
Seznam surovin
- brambory 350 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 180 gramů
- máslo 90 gramů (rozpuštěné)
- cukr 30 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál a vysypání formiček)
- máslo (na vymazání formiček)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- ovoce 500 gramů (čerstvé - borůvky, jahody)
- batáty - sladké brambory 200 gramů (uvařené)
- vejce 2 kusy
- sýr krémový 80 gramů (Lučina, nebo Philadelphia)
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1/2 decilitru (Salko)
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 120 gramů
- tuk 50 gramů
- cukr 50 gramů
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Sladké brambory oloupeme a prolisujeme do mísy. Lučinu vyšleháme s vejci, salkem, solí a cukrem a směs postupně vmícháme do brambor.
Připravíme těsto. Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a vypracujeme hladké těsto, které ihned rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Nakrájíme ho na obdélníky, vyložíme jimi vymazané a vysypané formičky ve tvaru lodiček a přesahující těsto odřízneme.
Náplň rozdělíme do formiček a pečeme asi 10 minut při 210 °C. Pak náplň pokryjeme ovocem, posypeme drobenkou připravenou rozemnutím uvedených přísad a pečeme ještě asi 20 minut při 170 °C, dokud těsto na okrajích nezezlátne.
Před podáváním lodičky lehce pocukrujeme.
Načítám komentáře...