Lokše
Seznam surovin
- brambory 800 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 100 gramů (rozehřáté)
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- povidla 100 gramů (nebo ovocný džem, na potření)
- mouka pšeničná polohrubá 50 gramů (na vál)
Postup přípravy
Brambory oloupeme, prolisujeme a posypeme prosátou moukou se solí. Přidáme vejce a vypracujeme tuhé těsto.
Těsto rozdělíme na stejně velké kousky, které pomocí mouky rozválíme na tenké placky. Ty upečeme nasucho v teflonové pánvi.
Upečené placky po sejmutí z pánve ponoříme do vařící vody. Ihned je vyjmeme, potřeme máslem, švestkovými povidly a lokše stočíme.
Poznámka k receptu
Lokše můžete plnit i jinými dobrotami, třeba tvarohovým krémem nebo špenátem a sýrem, prostě jak vám budou chutnat nejlépe.
Načítám komentáře...