Peciválky
Seznam surovin
- brambory 700 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů (množství podle typu brambor)
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 1 kus
- sůl 1 lžička
- mák 3 lžíce (mletý, na posypání )
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vál posypeme částí mouky, přidáme brambory a osolíme. V bramborách vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce. Posypeme částí zbylé mouky a vypracujeme měkké hladké těsto, do které přidáme ještě podle potřeby zbylou
mouku.
Těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé utvoříme váleček dlouhý jako plech. Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a pomocí válečku každý váleček těsta trochu zploštíme. Nožem pak v každém válečku utvoříme asi do poloviny zářezy. Válečky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Upečené peciválky nakrájíme podle naznačených zářezů na kousky, nasypeme je do hrnce, zalijeme vařícím mlékem, zakryjeme pokličkou a důkladně protřepeme. Pak slijeme přebytečné mléko, které se nevsáklo, peciválky rozdělíme na talíře a každou porci posypeme mákem nebo perníkem promíchaným podle chuti s cukrem.
Poznámka k receptu
Na závěr můžete peciválky přelít rozpuštěným máslem.
Načítám komentáře...