Briošky - základní těsto sladké
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 650 gramů
- máslo 275 gramů (měkké)
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 60 gramů
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- mléko 4 lžíce (vlažné)
- cukr 1 lžíce
- sůl 2 špetky
Postup přípravy
Sladké těsto připravíme stejně jako základní slané těsto, pouze ubereme sůl a do mouky přidáme moučkový cukr. Recept na slané brioškové těsto najdete zde.
Vlažné mléko smícháme s droždím, 1 lžící mouky a cukrem. Kvásek necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
Prosátou zbylou mouku promícháme se solí, na válu vytvoříme kopeček a do středu vytlačíme dlaní důlek. Vyklepneme do něj vejce a přidáme vzešlé droždí. Ze surovin vypracujeme hladké těsto a postupně do něj po částech zapracováváme změklé máslo.
Hotové těsto necháme pod utěrkou 1 hodinu na teplém místě vykynout. Během kynutí těsto obracíme a vykynuté opět stlačíme na původní velikost. Pak ho zabalíme do fólie a v chladničce necháme přes noc odpočinout.
Načítám komentáře...